Orrefors – en svensk klassiker

En sak som Sverige är väl känt för utomlands när det gäller design är glas, och då först och främst glas från det som kallas Glasriket. Glasriket är ett område i Småland där det under lång tid tillverkats glas i olika former. Namnen på flera av de olika glasbruken är väl kända som riktiga klassiker: Kosta, Boda och inte minst då Orrefors. Vilken som är den främsta glastillverkaren i Glasriket är en öppen fråga, men att Orrefors tillhör de verkligt stora är det ingen tvekan om.

Orrefors grundades 1898, men tillverkade då glas med en mer praktisk och enkel inriktning. Det var först i mitten av 1910-talet, efter att ha fått en ny ägare, som man i stället började inrikta sig på konstglas. Detta gjorde man under lång tid med mycket stor framgång. Men från 1960-talet och framåt drabbades man av en hel del problem, då glastillverkningen blev allt mer industrialiserad. Orrefors kvalitetsglas fortsatte dock att sälja väl, men under de senaste tio åren har problemen blivit allt mer tydliga. Antalet anställda har minskat kraftigt, liksom intäkterna. 2013 lades glastillverkningen i Orrefors så ner, och en epok inom svensk glastillverkning och design gick i graven. Det hindrar dock inte att man under sina 115 år tillverkade några av de absolut bästa glasvarorna som världen skådat.

Vad gäller framtiden för Glasriket så ser det även där lite sisådär ut. Av de riktiga klassikerna finns i princip bara Kosta kvar, och även där är frågan hur länge de kan hålla ut. Maskinernas förfining och den ökade kvalitet detta inneburit gör att det är svårt för traditionella glasbruk att fortsätta att konkurrera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *